VPN nedir, ne iÅŸe yarar?

VPN (Sanal Özel AÄŸ) terimini daha önce birden çok kez duydunuz, ancak ÅŸimdiye kadar kullanmanız gerekmedi. Veya nasıl kullanacağınızı bilmediÄŸiniz için zahmet etmek istemediniz. Bu yazımızda VPN'nin nasıl çalıştığından, ona neden ihtiyacınız olduÄŸuna, ücretli ve ücretsiz VPN hizmetlerine ve sunduklarına deÄŸineceÄŸiz.

VPN nedir?

Virtual Private Network (Sanal Özel AÄŸ) teriminin kısaltılmışı olan VPN, basit bir anlatımla internet üzerinde kurulu bilgisayarlar grubundan oluÅŸur. Bu özel bilgisayar ağı, örneÄŸin yerel bir aÄŸa fiziksel eriÅŸimi bulunmayan, dışarıdaki bir kiÅŸi tarafından aÄŸ kaynaklarına eriÅŸmekte kullanılabilir. VPN'ler, güvenilmeyen aÄŸlara baÄŸlanırken baÄŸlantıyı ÅŸifrelemek ve güvenli hale getirmek için de kullanılır. Bunun yanında VPN'ler, farklı konumlarda bulunabildiÄŸinden, sizi ülkelerin kısıtlamalarından (yasaklı web siteleri ve IP'ler gibi) da kurtarırlar.

VPN nedir

VPN'lerle baÄŸlantınız ÅŸifreli olduÄŸundan, gönderdiÄŸiniz ve aldığınız tüm veriler ÅŸifrelendiÄŸinden, meraklı gözler ne yaptığınızı göremezler.

Peki o halde niye herkes VPN kullanmıyor?

Ä°yi, hızlı ve kesintisiz bir VPN hizmeti için genellikle aylık bir ücret ödemeniz gerekecektir. BaÄŸlantınız farklı bir bilgisayar üzerinden yönlendirileceÄŸinden, çoÄŸu durumda normaldeki internet baÄŸlantınız kadar hızlı olmayabilir. Ancak bunları aÅŸtığınızda faydalarının, eksilerinden fazla olduÄŸunu fark edebilirsiniz.

VPN sizin için gerekli mi?

 

VPN, sizi normalde baÄŸlanamadığınız bir aÄŸa güvenle baÄŸlamakla görevlidir. VPN birkaç farklı amaçla kullanılmaktadır:

- Okul veya iÅŸ ağına uzaktan ulaÅŸmak için. Bu durumda VPN hizmeti, okul veya iÅŸ yeri tarafından saÄŸlanır.

- Yasaklı web sitelerine giriÅŸ için. VPN sunucuları farklı konumlarda bulunabildiÄŸinden ve verileri ÅŸifreleyerek gönderdiÄŸinden, engelli web sitelerine eriÅŸmenize izin verir.

- Torrent indirmek gibi yasal veya yasadışı indirmeler için. Bittorrent'te gerçek güvenlik saÄŸlamanın tek yolu, VPN'lerdir.

- GizliliÄŸi ve güvenliÄŸi artırmak için. Tüm iletiÅŸiminizi ve baÄŸlantılarınızı meraklı gözlerden korumak için VPN gibi bir hizmetten faydalanmanız gereklidir. Bir kafede ÅŸifresiz bir aÄŸa baÄŸlandığınızda, VPN sayesinde güvensiz ağın açıklarından etkilenmezsiniz.

- Ülkelere özel hizmetleri kullanmak için. ÖrneÄŸin ABD'ye özel Netflix'i normal ÅŸartlarda Türkiye'den kullanmanız mümkün deÄŸil.

- VPN'yi kullanma nedeniniz, yukarıda saydıklarımızın birkaç tanesi birden de olabilir.

Hangi VPN'yi seçmeli, nelere dikkat etmelisiniz?

En iyi VPN hizmeti, sunduÄŸu iÅŸlevler, sunucunun konumu, baÄŸlantı protokolü ve fiyat konusunda iyi bir denge kuran hizmettir. Tek bir VPN hizmetinin ismini verip, en iyisi olduÄŸunu söyleyemeyiz, çünkü bu onunla ne yapacağınıza baÄŸlı. Çok sık dosya indirecekseniz, daha fazla ücret ödemeniz gerekebilir; bunun yanında amacınız konum kısıtlamalarından kurtulmak, yasaklı siteleri açmaksa daha uygun fiyatlı seçenekleriniz var.

Ä°ÅŸte VPN hizmetlerinde bakmanız gereken özellikler

Protokol: VPN hizmetlerini araÅŸtırırken SSL/TLS (bazen OpenVPN olarak da adlandırılır), PPTP, IPSec, L2TP gibi farklı VPN türlerine rastlayacaksınız. Protokollerin kendilerine has avantaj ve dezavantajları var ancak güvenlik araÅŸtırmacıları, tüm bu protokollerin yeterli güvenliÄŸi saÄŸladığını, normal bir kullanıcıya pek yansımadıklarını söylüyorlar.

Çıkış konumları: VPN hizmetinin bulunduÄŸu konum, onu neden kullandığınıza baÄŸlı olarak sizin için önem kazanabilir. ÖrneÄŸin Ä°ngiltere'deki bir TV kanalını izlemek istiyorsanız ve bu kanalın web sitesi, sadece Ä°ngiltere'ye hizmet veriyorsa, VPN hizmetinizin sunucularının Ä°ngiltere'de bulunmasına dikkat edin. ABD'deki sunucular, ABD kanunlarına tabi olduklarından yetkililer istediÄŸinde kullanım verilerini onlara aktarabilirler. Ücret ödeyeceÄŸiniz bir VPN hizmetinin farklı konumlarda hizmet verdiÄŸine dikkat edin.

Günlük kaydı: VPN'ye baÄŸlandığınızda, aktarılan veriler konusuna VPN saÄŸlayıcınıza güveniyorsunuz demektir. BaÄŸlantınız, onu gözetlemek isteyenlere karşı korumada olsa da, aynı VPN'yi kullanan sistemler, özellikle VPN yöneticisi, verilerinizi günlük dosyalarına kaydedebilir. Bu herhangi bir VPN'ye üye olmadan önce saÄŸlayıcının günlük kaydetme politikalarına göz atın. Bazı saÄŸlayıcılar günlük kaydetmeyebiliyor. ABD'deki VPN hizmetlerinin günlük kaydetmek zorunda olduÄŸuna dair bazı söylentiler var. Bu doÄŸru olmasa da ülke yönetimi, günlük tutanlardan bu bilgileri her zaman isteyebiliyor.

VPN hizmetinin etkinliklerinizi kaydetmemesi konusu sizin için önemliyse, TorrentFreak'in bu makalesinde bu tür hizmetlerin bir listesini bulabileceksiniz.

VPN'lerde önemli iki nokta daha

Zararlılardan koruma iÅŸlevleri: VPN kullanmak, tam anlamıyla güvende olduÄŸunuz, her ÅŸeyden korunduÄŸunuz anlamına gelmez. HTTPS'yi mümkün olduÄŸunca kullanmaya devam etmeli, indirdiÄŸiniz dosyalara dikkat etmelisiniz. Bazı VPN hizmetleri (özellikle mobil hizmetler), sizi virüs ve trojan'lara karşı koruyabiliyorlar.

Mobil uygulama: VPN için para harcayacaksanız, onun her yerde, tutarlı bir biçimde çalışmasını isteyeceksinizdir. Önde gelen hizmetler, hem masaüstü hem de mobil cihazlar için çözümler sunuyorlar. Hem telefonunuzda, hem de laptop'unuzda VPN kullanmak için iki ayrı hizmete para ödememeye dikkat edin.

Ücretsiz VPN saÄŸlayıcılarının etkinliÄŸinizi kaydetmesi ve size reklam göstermesi muhtemeldir. Size gösterilen reklamlarda gezinti alışkanlıklarınızın kullanılma olasılığı da yüksektir. Bunun yanında ücretsiz hizmetler, daha az çıkış noktası sunarlar. Gizlilik konusuna verdikleri önem de ücretliler kadar yüksek deÄŸildir. Ancak arada sırada kullanacaksanız, para harcamadan da iÅŸinizi görecek bir VPN bulabilirsiniz.

Ücretli VPN'ler gizliliÄŸinizi daha çok cihddiye alırlar. Genellikle reklam göstermezler. EtkinliÄŸinizi kaydedip kaydetmemeleri ise hizmetten hizmete deÄŸiÅŸmektedir. Bir çoÄŸu, satın almadan önce denemeniz için ücretsiz deneme hizmeti sunarlar. Ancak ücretli bir VPN kullanmanın yasaları çiÄŸnemek gibi davranışları haklı kılmadığını da unutmamak gerekiyor.

Ücretli ve ücretsiz bazı VPN hizmetleri

TorVPN (ücretsiz ve ücretli)

Platformlar: Windows, OS X, Linux, iOS, Android

Protokol: SSL (sitede OpenVPN olarak anılıyor), PPTP ve tam SSH tünelleme

BulunduÄŸu ülke: Macaristan, çıkış sunucuları Macaristan'da

Günlük kaydı: Bant geniÅŸliÄŸi kullanımı ve ödeme detaylarınız dışındaki bilgileri kaydetmiyor.

Fiyatı: Ayda 1GB'a kadar ücretsiz, Premium hesaplar 5GB için ayda 7 dolardan baÅŸlıyor. 100GB için ayda 38 dolar ödemeniz gerekli.

WiTopiaa (ücretli)

Platformlar: Windows, OS X, Linux, iOS, Android, webOS, Chromebook'lar.

Protokoller: SSL, PPTP, IPSec ve L2TP (256 bit güvenlikle)

BulunduÄŸu ülke: ABD. 10 ABD eyaletinde, Latin ve Güney Amerika'da, Asya'da, Avustralya'da, Avrupa'da, Afrika'da ve Orta Asya'da çıkış sunucuları var.

Günlük kaydı: WiTopia, kullanıcılarıyla eÅŸleÅŸtirilebilecek bilgiler kaydetmiyor, günlükleri haftalık olarak siliyor. Sadece kayıt bilgilerini ve ödeme detaylarını saklıyor.

Fiyat: Åžifreleme ve kullanılan protokollere göre yılda 50 - 70 dolar arasında deÄŸiÅŸiyor.

Private Internet Access (ücretli)

Platformlar: Windows, OS X, Linux, iOS, Android

Protokoller: SSL, PPTP, IPSec, ve L2TP. DD-WRT yüklü veya Tomato router'larla çalışacak biçimde ayarlanabiliyor (SSL/OpenVPN).

BulunduÄŸu ülke: ABD merkezli hizmetin Kanada, Ä°ngiltere, Ä°sviçre, Romanya ve Hollanda'da çıkış sunucuları var

Günlük kaydı: EtkinliÄŸinizi kaydetmiyor, paylaşımlı IP kullanıyor, verilerinizi gizli tutma sözü veriyor.

Fiyat: Ücretler ayda 7 dolardan ve yılda 40 dolardan baÅŸlıyor.

Ahmet Ayyıldız Kimdir?

Yorumlar (0)